facebook furedkult

×

Megjegyzés

The was a problem converting the source image.
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galeria//csokistvan

Furdozo-noMEGHOSSZABBÍTVA 2012. DECEMBER 31-IG

Vaszary Villa „A” épület 2 szinten

2012. május 05 – szeptember 30.

A Vaszary Villa és a Szent István Király Múzeum közös kiállítása

CSÓK ISTVÁN 1865. február 13-án egy jómódú malomtulajdonos fiaként született Sáregresen. Művészi pályaválasztását édesapja messzemenőkig támogatta, így Csók 1882 és 1887 között festészeti tanulmányokat folytatott, előbb a fővárosban, majd Münchenben és Párizsban. Első munkái az ekkor korszerűnek számító naturalizmus irányához kapcsolódó zsánerképek voltak (Úrvacsora, Szénagyűjtők, Cselédszerzőknél). E műveket számos díjjal ismerte el a külföldi és a hazai szakma, ami rövid időn belül ismertté tette a pályakezdő művész nevét. A gyors sikereket hosszabb válságos időszak követte. 1897-től nagyszabású szimbolista kompozíciókkal kísérletezett, ám mivel elégedetlen volt velük, sorra szétdarabolta azokat (Melankólia, Krisztus és Vénusz.) Megújulást az 1902-től Párizsban töltött hét esztendő hozott festészetében. Nagyszabású aktos kompozíciókkal hívta fel a műkritika figyelmét (Műteremsarok, Thámár, Nirvána, Vámpírok). Az itthon töltött nyarak során talált rá a Sárköz vidékére, amelynek gazdag viselete és népélete számos munkájának ihletője lett. 1910 körül őt is megérintette az expresszionizmus felszabadult festőisége. Az ekkor festett Tulipános láda révén megvalósította a vágyott „nemzeti modernizmus" programját. Hazatérése után a tízes években a francia impresszionizmus festőiségét alkalmazva festett sorozatot kislányáról, Züzüről. Szintén festői felszabadulását jelezte Balaton-képeinek ekkor kibontakozó gazdag ciklusa. 1920 után fokozott megbecsülés övezte: több mint tíz esztendőn át a Képzőművészeti Főiskola tanára és két évig rektora volt, 1922-től pedig a hazai művészek „elitgárdája", a Szinyei Merse Pál Társaság választotta elnökévé. Ekkor készülnek olyan remekművei, mint a Keresztapa reggelije vagy az Amalfi. 1945-ben jelent meg pályának első szakaszát feldolgozó, irodalmi értékű emlékirata. Csók István 96 éves korában, 1961-ben hunyt el Budapesten. 

Csók István a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb magyar képzőművésze, a francia impresszionizmus legderűsebb hazai követője, az életöröm festője. Hatalmas életműve átível a modern művészet legizgalmasabb időszakán. A művész halálának ötvenedik évfordulója alkalmából 2011 tavaszán BÁLVÁNYOK ÉS DÉMONOK címmel nagyszabású életmű-kiállítása nyílt a székesfehérvári Csók István Képtárban és a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben. A festő gazdag életművéből válogatva ezúttal Balatonfüreden, az impozáns Vaszary Villában folytatódik kiállítása. Csók István képein életre kelnek a békeidők nagyvilági asszonyai, párizsi szalonok és vidéki főúri kastélyok mindennapjai. Felidézi Züzünek becézett kislánya gyermekéveit, az első sétát, a gyerekszoba varázslatos miliőjét. Bepillanthatunk a műteremben folyó munkába, a pózoló vagy pihenő aktok rejtelmes világába. A festővel együtt kalandozunk a Sárköz vidékén, ámulhatunk a sokác viseletek merész színpompáján. Csók magával visz minket megálmodott Árkádiájába, amelyet hol Mohácson, hol a Balaton partján vázolt fel. Ízelítőt kapunk a háború előtti strandéletből, megcsodálhatjuk a tó habjaiból Vénuszként kikelő fürdőzők alakját. A nyaranta Balatonaligán dolgozó festővel merenghetünk a Balaton „rózsaújjú hajnalán", haragos zöld vizén, opálos csendjén. A Vaszary Villa tárlata számos magyarországi köz- és magángyűjtemény kincseit mutatja be, kiegészítve a festőnek a Szent István Király Múzeumban őrzött személyes bútoraival, tárgyaival.

A kiállítás kísérőrendezvénye a Magyar Plakát Társaság Hommage à Csók István című szabadtéri plakátkiállítása a Vaszary Villa kertjében.
(megtekinthető a múzeumi nyitva tartással egy időben)

 

A kiállítás kurátorai:
Gärtner Petra, Dr. Révész Emese

A kiállított művek tulajdonosai:
Antal-Lusztig Gyűjtemény / Debrecen
Budapesti Történeti Múzeum – Fővárosi Képtár / Budapest
Dr. Csók Sándor
Déri Múzeum / Debrecen
Janus Pannonius Múzeum / Pécs
Kieselbach Galéria / Budapest
Kovács Gábor Gyűjtemény / Budapest
Magyar Nemzeti Galéria / Budapest
MKB Bank / Budapest
Móra Ferenc Múzeum / Szeged
Országos Széchényi Könyvtár / Budapest
Petőfi Irodalmi Múzeum / Budapest
Rippl-Rónai Múzeum / Kaposvár
Szent István Király Múzeum / Székesfehérvár
és más magánszemélyek

 

{gallery}/csokistvan{/gallery}

Vaszary Galéria
+36-87/950-876 (1. mellék)

Jókai Mór Emlékház
+36-87/950-876 (2. mellék)

Városi Múzeum
+36-87/580-041

Vitorlázeum
+36-30/428-1260

Kisfaludy Színház
+36-30/305-1606

Kisfaludy Galéria
+36-87/481-187

Arácsi Népház
+36-87/788-456

Iratkozzon fel hírlevelünkre