leftmiddle

facebook furedkult

Jókai Mór Emlékház

Jókai-bableves főzőverseny

a Koloska- völgyben

A Jókai-bableves főzőverseny a Jókai Napok programjainak része évek óta, idén már a XXIII. alkalommal.

Általában 60 csapat főz évről-évre, most nagyobb számú jelentkezést is elfogadunk.

Számos nagyvárosból érkeznek versenyző csapatok csakúgy, mint testvérvárosainkból. Ebben az évben Gyula városa a díszvendégünk, de kiemelt vendégeink a partner színházak is, akik gasztronómiai tudásuk terén csakúgy megmérettetik magukat, mint  a Shakespeare év jegyében készülő program során.

Az elkészült Jókai-bableveseket komoly szakmai, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Veszprém Megyei Szervezete által delegált zsűri értékeli minden évben. Idén a Hungarikumok, a helyi értékek a főszereplők, hiszen egyrészt a Jókai bableves hozzávalóiként, másrészt bemutatók keretében ismerhetjük meg ezeket a kivételes portékákat, köztük a Gyulai kolbászt.

bableves plakat_web

F E L H Í V Á S!
2014. május 3. szombat
JÓKAI – BABLEVES FŐZŐVERSENY
Balatonfüred – Koloska-völgy


A XXIII. Jókai Napok programjaként, Balatonfüred Város Önkormányzata és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Veszprém Megyei Szervezete támogatásával, idén 11. alkalommal rendezi meg a nagy közönségsikernek örvendő Jókai-bableves főzőversenyt, melyre 3 fős csapatok nevezését várjuk.

A főzőversenyt 2014. május 3-án, (szombaton) 10 órától tartjuk Balatonfüreden a Koloska-völgyben.
A főzőverseny nevezési díja 5000 Ft csapatonként.
Letéti díj (különféle eszközökért): 10.000 Ft csapatonként.

A főzés kezdési időpontja kb. 10 óra, az eredményhirdetés 15 óra körül várható. Legkésőbb 9 órára a helyszínre kell érkezni.
A főzőhelyek kiosztása érkezési sorrendben történik.
A főzés alatt zenés műsorszámokkal szórakoztatjuk a főzésben megfáradtakat.


Fontos! Csapatonként egy autóval lehet behajtani a Koloska-völgybe, ott is csak a kijelölt parkolóba.
A többi autóval a Kisfaludy strand parkolójában lehet parkolni, ahonnan helyi járatos autóbuszok szállítják folyamatosan a főzés helyszínére a vendégeket. Az autóbusz menetrendről a www.furedikultura.hu és a www.furedkult.hu oldalon lehet majd (a rendezvény előtti napokban) tájékozódni.


A Jókai-bableves főzőversenyre a nevezéseket az Arácsi Népházban személyesen, a 87/788-456-os telefonszámra, illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre
2014. március 31-igkérjük megküldeni. A jelentkezők ezután kapják meg a részletes tájékoztatót, nyersanyaglistát, behajtási engedélyt.
A nevezési díjat 2014. április 18-ig átutalással (a jelentkezők megkapják a számlaszámot) vagy személyesen lehet befizetni az Arácsi
Népházban.
A főzőversennyel kapcsolatban bővebb felvilágosítást a 87/788-456 vagy a
06/30-378-1231-es telefonszámon, illetve a fenti e-mail címen lehet kérni.

Balatonfüred, 2014. február 21.

Jókai Napok

2013. Május 03 - 05.

 Irodalom és gasztronómia az író szellemében.

A városhoz több szállal kötődő Jókai Mórnak állít emléket immár több mint húsz éve a rendezvény. Az ünnepséget az író egykori villájában berendezett emlékházban illetve annak udvarán tartják. Irodalmi estek, könyvbemutatók, kiállítások. Az esemény egyik legnépszerűbb része a Jókai-bableves verseny. A hangulatos Koloska- völgyben ilyenkor ötven csapat főzi bográcsban a Jókairól elnevezett ételt, amelyekből a nézelődők kedvükre kóstolhatnak.


PROGRAM

MÁJUS 3. (péntek)

9.30 Térzene a Jókai Emlékház kerjében
Közreműködik: Balatonfüred Ifjúsági Fúvószenekara, vezényel: Rojtos Norbert
10.00 XXII. Jókai Napok - ünnepélyes megemlékezés a Jókai-szobor megkoszorúzása
Köszöntőt mond dr. Bóka István polgármester, ünnepi beszédet mond Szalay Ferenc Szolnok polgármestere.
Közreműködik Barabás Botond a Szolnoki Szigligeti Színház színművésze.

11.00 Irodalmi matiné. Bemutatkozik az Eső - Jász-Nagykun-Szolnok megyei irodalmi folyóirata.
A folyóiratot bemutatja: a lap főszerkesztője Jenei Gyula Beszélgetőtárs: Cserép László osztályvezető. Helyszín: Bergmann Cukrászda
12.30 Jókai díszebéd (külön meghívóval) Serlegköszöntőt mond: Szalay Ferenc Szolnok polgármestere.
Menü az író kedvelt ételeiből a Blaha Étteremben.
15.30 Könyvbemutató - Tábori Kornél: Jókai regénye vezeti: Praznovszky Mihály (Vaszary Villa terasza)

17.00 Ferenczy Károly kiállítás megnyitó
a Vaszary Villában
Mítosz, hit, költészet’– Ferenczy Károly és a nagybányai művésztelep alkotóinak bibliai, mitológiai és  irodalmi témájú műveit mutatja be a Vaszary Villa a Magyar Nemzeti Galériával együttműködve. A kiállítás gerincét alkotó Ferenczy Károly alkotások mellett Csók István, Glatz Oszkár, Hollósy Simon, Iványi Grünwald Béla, Koszta József, Réti István és Thorma János néhány, a témához kapcsolódó műve is látható.

19.30 Ünnepélyes aláírás Szolnok és Balatonfüred 2013. évi kulturális partnerségéről
20:00 ÜNNEPI GÁLAEST
Szolnoki Szigligeti Színház ünnepi műsora
Helyszín: Kisfaludy Galéria és színpad


MÁJUS 4. (szombat)

Jókai-bableves főzőverseny a Koloska- völgyben

10.00 Nyirettyű együttes
11.00- 12:30 Balatonfüred Néptánc Együttes és a Koloska Senior Néptáncegyüttes
12:30 – 13.00 Szolnok város műsora
13.00 – 14.00 Veszprém-Bakony Táncegyüttes
14.00 – 14:30 Szolnok város műsora
14:30 Eredményhirdetés

10.00 – 15.00 „Gyerkőc” népi játszóház - kézműves játszóház, íjászat, gumiasztalozás, geotúra a Koloska -völgyben képzett vezetővel 2 óránként.
Bemutatkozik Szolnok város kézműves műhelye.

Emlékezés Bujtor Istvánra
19.30 Beszélgetés a pályatársakkal. A beszélgetést vezeti Antall István a Magyar Rádió szerkesztője.
20.30 Filmvetítés: Az elvarázsolt dollár főszereplő/rendezte: Bujtor István.
Kisfaludy színpad(esőhelyszín: Kisfaludy Galéria)


MÁJUS 5. (vasárnap)

13.30 Térzene
Sforzato Rézfúvós Kvartett

14.00 A Bujtor szobor avatása
Farkas Ádám
szobrászművész köztéri szobrának leleplezése a Vitorlás téren.
Köszöntőt mondanak: dr. Bóka István Balatonfüred város polgármestere, országgyűlési képviselő és Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész. Közreműködik: Oberfrank Pál Jászai Mari díjas színművész.

16.00 Mesekastély. Interaktív színház gyermekeknek és kézműves foglalkozás.

 

További információ

  • Helyszín: Jókai Emlékház
  • Helyszín címe: Balatonfüred, Honvéd utca 2.
  • Időpont: 2013-05-03-05

2012. április 29-től május 4-ig

szorolap 01

szorolap 02

jokai

Jókai Mór Emlékház

állandó kiállítás
Balatonfüred, Honvéd u. 1.

Enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit a Jókai Mór Emlékház. Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai család füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük hangulatát. Jókai Mór az 1870-ben épült villában írta a máig talán legnépszerűbb regényét, Az Arany embert, és más, a Balatont népszerűsítő novelláit, hírlapi cikkeit. A látogató a Jókai villába belépve több mint száz esztendővel visszaforgatva az idő kerekét eredeti Jókai relikviák közt találja magát, neves írónk íróasztalát megérintve juthat közelebb hazánk egyik legnagyszerűbb korszakához, s egyik legkiemelkedőbb írójának életéhez.

Jókai Mór Emlékház

 

Tisztelt Érdeklődők!

Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy a májustól-június közepéig tartó osztálykirándulások ideje alatt a csoportokat csak előzetes bejelentés alapján tudjuk fogadni
Megértésüket köszönjük.

 

Cím: Balatonfüred, Honvéd u. 1.
Elérhetőség: +36-87/950-876 (2. mellék), Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jókai Mór 1857. évi első füredi látogatása mély hatással volt rá és feleségére, Laborfalvy Rózára. A táj szépsége mellett a fürdő hangulata annyira vonzotta a házaspárt, hogy attól fogva rendszeres vendégei voltak Fürednek, majd 10 évvel később megvásárolták a telket, amelyen a napjainkban emlékmúzeumként működő villa áll. A koraeklektikus stílusban épült nyaraló 1870 őszén még nem volt teljesen készen, de Jókaiék már az év nyarán birtokba vették. Déli verandája felett kőbábos mellszobrokkal díszített teraszról lehetett gyönyörködni a Balaton és Tihany felé nyíló kilátásban. A bejárat előtt látható Flóra szobrot valószínűleg az épület későbbi tulajdonosa helyezte el.

jokai500

Jókai több regénye kötődik a villában töltött nyarakhoz: Az Arany ember, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, a Három márványfej, valamint számos, a fővárosi lapok számára írt elbeszélés, rege és fürdői témájú cikk született itt.
Jókai felesége halála után 1889 elején eladta a villát Michelini János veszprémi gabonakereskedőnek. A Jókay család 1908-ban visszavásárolta a nyaralót. 1954-ben, az író halálának 50. évfordulójára az épületben megnyitották az ország egyetlen Jókai Emlékmúzeumát. 1992-től minden év májusában, az író halálának évfordulóján a Jókai Napok rendezvénysorozattal emlékeznek rá tisztelői.

A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékházként, az országban szinte egyedülálló író-ház enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit, felidézve a szellemi miliőt, bepillantást engedve a család füredi mindennapjaiba. Ugyanúgy megtalálható itt Jókai íróasztala, nevezetes távcsöve, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjai, mint felesége színpadi kellékei és egyéb relikviái. A korhűen berendezett konyha mellett olyan érdekességek várják a látogatót, mint Jókai saját készítésű rajzai, miniatúrái vagy elefántcsont-faragványai.

Nyitva tartás:
- csoportokat (előzetes bejelentkezés alapján) nyitva tartási időn kívül is fogadnak.

 

visa logobalatonbest logoKártyaelfogadó hely!

 


JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


Alkategóriák

Vaszary Galéria
+36-87/950-876 (1. mellék)

Jókai Mór Emlékház
+36-87/950-876 (2. mellék)

Városi Múzeum
+36-87/580-041

Vitorlázeum
+36-30/428-1260

Kisfaludy Színház
+36-30/305-1606

Kisfaludy Galéria
+36-87/481-187

Arácsi Népház
+36-87/788-456

Iratkozzon fel hírlevelünkre